• Greenhouse effect
  • Pathways
  • Windmills from train

Het doel van "Klimaatvragen" is om een reeks vragen en antwoorden op te bouwen op basis van de belangrijkste vragen van leerlingen in het middelbaar onderwijs (en, voor zover mogelijk, ook in het basisonderwijs). Een wetenschapper die een lezing geeft of deelneemt aan een debat heeft het voordeel dat hij rechtstreeks met een publiek kan communiceren. Hij/zij kan dan misschien 5 of 10 vragen beantwoorden, en de antwoorden worden gehoord door enkele tientallen of honderden mensen. Meestal is de wetenschapper dan alleen om te antwoorden en heeft hij/zij slechts enkel seconden de tijd om na te denken. Hier proberen we een andere, complementaire en experimentele manier uit: het verzamelen van de vragen van degenen die op dit moment het meest actief zijn, de jongeren, het indienen van deze vragen bij verschillende experts, en het archiveren van de vragen en antwoorden.

Principe

Deze site zal opgebouwd worden aan de hand van de verzamelde vragen: elke student kan de vragen op de website zien en stemmen op een bestaande vraag, ofwel een nieuwe vraag schrijven.

Een groep wetenschappers zal de meest populaire vragen lezen. Wanneer deze wetenschappers een vraag wensen te beantwoorden, wordt de vraag aangeduid met "antwoord in voorbereiding" en vervolgens met "antwoord beschikbaar". De antwoorden zullen, in de mate van het mogelijke, 1) ondersteund worden door wetenschappelijke referenties, 2) beoordeeld worden door verschillende deskundigen. De verwerkte vragen en antwoorden worden gegroepeerd in een aparte lijst op de site (zie antwoorden).

Eerste antwoorden in voorbereiding en toekomst van de site

Bij 31 juli 2019 is er slechts één antwoord gepubliceerd, twee andere zijn in voorbereiding. We zijn van plan om in de maand augustus 2019 te werken aan de organisatie van de methode om de antwoorden te beoordelen. Het waarborgen van kwaliteit, op een transparante manier, vereist een duidelijke, respectvolle en vertrouwde organisatiewijze: dit kan niet in één dag worden gecreëerd!

Een andere overweging die moet worden uitgevoerd, betreft de doelstellingen van deze site. Is de vraag- en antwoordmodus geschikt? Moeten we onderscheid maken tussen het "jonge" en "minder jonge" publiek? Hoe kan de uitwisseling tussen "klimaatdeskundigen" en anderen mensen worden vergemakkelijkt?

Bijdragen aan de verbetering van de site?

Deze site werd begin maart 2019 ontworpen. Het doel is om de site geleidelijk aan te verbeteren in functie van de vastgestelde kwaliteiten en gebreken, de ontvangen ideeën en hulp, de beschikbare tijd..... Dit is vrijwilligerswerk. Als u suggesties voor verbetering heeft, de site wilt helpen ontwikkelen, informatiebronnen, illustratieafbeeldingen wilt indienen, of de expertise hebt om vragen te beantwoorden..... kunt u dit melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..